icon_white_edit
icon_white_mail
icon_white_search
icon_white_tree
icon_white_home


Kvašení nás zajímá

  

Jak ukázala minulá neděle, kvašené potraviny jsou zajímavé téma. Tzv. kvašáky nebo kysané zelí známe asi všichni, ne každý ale ví, že kvasit lze s úspěchem i jinou zeleninu. Kvašení je výborná forma konzervace potravin bez chemie, navíc jsou kvašené potraviny často lépe stravitelné. Na naší zahradě jste se mohli navíc přesvědčit, že takto upravené potraviny jsou i chutné.

 

Zkusit jste mohli mléčně kvašenou řepu, zelí s mrkví nebo křupavou směs s okurkami, paprikou, mrkví  a květákem. Olina ochotně poskytla návod, jak si zeleninu doma připravit. Ochutnali jste i domácí kváskový chleba - někteří si také odnesli trochu kvásku pro své domácí pokusy.

 

Největším překvapením byl asi velmi chutný nápoj připravený z  fermentovaného maliníkového listí. Boženka všem návštěvníkům vysvětlila, jak si můžou takový "čaj" sami připravit.

 

U našeho zahradního bufetu jste tentokrát mohli ochutnat pečenou zeleninu s tempehem - sojovou potravinou, která je díky fermentaci nejen stravitelnější, ale také skvěle chutná. Velice chutnala i mrkvová buchta  , i když ta neobsahovala nic kvašeného. K babímu létu se ale dobře hodí.

 

Do příštího roku máme dost času na pokusy, tak se můžete těšit na další kvašené specialitky. A budeme rádi, když se i vy s námi podělíte o své zážitky s kvašením nejen zeleniny.

 

více fotek