icon_white_edit
icon_white_mail
icon_white_search
icon_white_tree
icon_white_home


Recepty ze zahrady

  

Zkuste si připravit podle našich osvědčených receptů:

 

MRKVOVÁ BUCHTA  ochutnali jste na Pickles day

na těsto: 1/2 hrnku oleje, 1/2 hrnku jablečného pyré, 1 1/2 hrnku cukru, 4 vejce, 1 lžička vanilkového extraktu, 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 lžička soli, 1 lžíce prášku do pečiva, 1 lžíce sody, 1 lžíce skořice, 4 hrnky jemně strouhané mrkve, 1 1/2 hrnku sekaných vlašských ořechů

na krém: 1 1/2 vaničky polotučného tvarohu, 1 malá lučina (kostka), 1 lžička vanilkového extraktu, špetka soli, cca 3 lžíce mletého cukru, 8 lžic másla

Promíchejte zvlášť sypké složky kromě cukru, pak přidejte olej rozšlehaný s jablečným pyré, vejci, cukrem a vanilkou. Nakonec vmíchejte mrkev a ořechy. Těsto nalijte na plech a upečte. Na krém prošlehejte (nebo promixujte) všechny ingredience. Krémem potřete vychladlou buchtu.

 

POMAZÁNKA POHANKOVÁ od Světlany

250g  uvařené pohanky, 150g sojové majonézy, 2 oloupaná rajčata , 1/2 bílé  a půl červené cibule, 1/2 zelené papriky, 1 stroužek česneku, sůl, listy zeleného salátu a plátky rajčete na ozdobu

 

Rajčata rozkrojíme, odstraníme semínka a nakrájíme na kostičky s cibulí a paprikou. Přidáme uvařenou pohanku a utřený česnek se solí, promícháme, pokapeme sojanézou. Dochutíme solí a znovu promícháme. Necháme vychladit, mažeme na chleba a zdobíme rajčaty a salátem.

 

POMAZÁNKA Z ČERVENÉ ČOČKY od Verči

 

Na cibulce osmahneme nastrouhanou mrkev, přidáme červenou čočku, sůl a vodu. Necháme vařit do změknutí (u červené čočky to netrvá dlouho). Do vychladlé čočky vmícháme pomazánkové máslo a dochutíme bylinkovou solí. Množství surovin volte podle chuti a najděte svůj oblíbený poměr.

 

 

ZELENINOVÉ PLACIČKY nejen velikonoční

1 ½ hrnku strouhané mrkve, ½ hrnku strouhané červené řepy, svazek nasekaného medvědího česneku, ½ hrnku celozrnné jemně mleté mouky, 2 vejce, ½ lžičky kypřicího prášku, sůl, mletý pepř, 125 ml zakysané smetany, 3 lžíce kečupu (nejlépe domácího, 100% z rajčat!)

 

Nastrouhanou zeleninu smícháme v míse s kořením a vejci, pak přidáme mouku s kypřícím práškem. Lžící tvarujeme tenké placičky, které smažíme na oleji. Podáváme se zakysanou smetanou smíchanou s kečupem.

 

JARNÍ VAJÍČKOVÁ POMAZÁNKA  s řeřichou

 

2 vejce vařená na tvrdo, 1 lžíce másla, špetka soli, ¼ menší cibule, 1 kostka taveného sýru (Apetito, Želetava), 1 lžička hořčice, 1 lžíce majonézy (nebo zdravějšího jogurtu), řeřicha

 

Vejce rozkrojíme, žloutky vyjmeme, bílky nasekáme nadrobno. Žloutky utřeme v misce se lžící másla a špetkou soli, vmícháme nadrobno nakrájenou cibuli, jeden tavený sýr, ochutíme lžičkou hořčice a pomazánku zředíme lžící majonézy nebo bílého jogurtu. Podle chuti ještě osolíme. Nakonec lehce vmícháme čerstvou řeřichu, která pomazánce dodá jemně pikantní chuť.

  

CUKETOVÁ HOŘČICE                       absolutní hit

 

2 kg cukety, 100 ml octa, 250 ml oleje, 130 g cukru krupice, 200 ml plnotučné hořčice, 3 ks feferonky, drcený česnek, sůl, mletý pepř a mletý zázvor dle chuti

 

Cuketu nakrájíme na kousky a rozdusíme s ostatními přísadami. Rozmixujeme a horké plníme do čistých sklenic, které jsme pár minut nahřáli v troubě rozpálené na 100  ºC. Takto lze hořčici uchovat (neotevřenou) i několik měsíců.

 

CUKETOVÝ KOLÁČ S KOKOSEM

400 g cukety. 350 g polohrubé mouky, 1 kypřicí prášek, 250 g cukru krupice, 3 cejce, 1 vanilkový cukr, 1 malá lžička skořice, 50 g strouhaného kokosu, 200 ml oleje, kakao

Ušleháme cukr, vejce a vanilkový cukr. Přidáme skořici, kokos, olej, vmícháme nastrouhanou cukteu a kakao a nakonec mouku s kypřícím práškem. Pečeme na plechu při 180 ºC cca 25 minut.

 

CUKETOVÝ ZÁVIN

2 cukety, 1/4 kg listového těsta, 1/4 kg mletého masa, cibule, muškátový oříšek, olej, pepř, sůl

Cukety nakrájíme na kolečka, osmažíme na oleji a pak 10 minut dusíme. Na oleji osmahneme i cibuli, přidáme mleté maso a rovněž podusíme. Maso smícháme s cuketou, opepříme, osolíme, ochutíme muškátovým oříškem a vytvoříme dva záviny z listového těsta. Obyklým způsobem upečeme, nakrájíme a podáváme nejlépe s listovým salátem.

 

ZUCCHINI RIPIENI

4 malé cukety, 10g sušených hub (předem namočených), 250g mletého vepřového, 50g parmezánu, namočená houska, petrželová nať, 2 stroužky česneku, muškátový oříšek, 3 rajčata, máta, šťáva z 1/2 citronu, sůl

Cukety rozpůlíme a vydlabeme. Ostatní přísady kromě rajčat smícháme, osolíme a okořeníme a směsí naplníme cukety.Pečeme na drobně pokrájených rajčatech pokapané olejem a citronem.

 

POLÉVKA Z CUKETY S TUŘÍNEM

1 malá cuketa, 1 tuřín, 1 stroužek česněku, 1 cibule, polévková lžíce strouhaného čerstvého zázvoru, sůl, olej

 

Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, česnek a zázvor. Přidáme tuřín nakrájený na drobné kostičky a po chvíli také nakrájenou cuketu. Cca 5 minut smažíme, pak přilijeme vodu, podle chuti osolíme  a dusíme do měkka. Rozmixujeme, přidáme vodu a ještě provaříme. Můžeme podávat s osmaženou houskou a sekanou petrželkou. 

 
LEVANDULOVÁ LIMONÁDA

250 ml vody + 1 l studené vody, 200 g cukru, 1 lžíce sušených levandulových lístků, 200 ml citronové šťávy

Do hrnce jsem nalila vodu, přisypala cukr a levandulové lístky. (Pokud nemáte zahrádku s vlastní levandulí, stačí zajít k nám.) Levandulový sirup jsem přecedila do karafy, ochutila vymačkanou citronovou šťávou, dolila vodou, přidala led a vše zamíchala.

 
LEVANDULOVÉ MUFFINY

2,5 lžíce rozdrobených levandulových květů, hrnek mléka, 85g másla, hrnek cukru krystal, hrnek hladké mouky, hrnek celozrnné mouky, 2 vejce ,1 prášek do pečiva, špetka soli, lžíce medu, trošku citronové kůry

Do hrnce nalijte mléko, přidejte 2,5 lžíce levandule, máslo a med. Nechte pomalu přicházet k varu. Krátce povařte a odstavte, aby vám směs začala pomalu chladnout. V míse smíchejte všechny suché ingredience. Po vychladnutí přidejte levandulovou směs spolu s vejci. Plňte do košíčků a pečte na 180 stupňů cca 15 minut – vyndejte, až bude povrch muffinů pevný a zlatý. Nepečte však příliiš dlouho, aby nebyly vysušené.

 
JARNÍ POMAZÁNKA S LAHŮDKOVOU CIBULKOU

tvaroh ve vaničce (tučný), trochu bílého jogurtu (např. choceňský), sůl, svazek lahůdkové cibulky, nejlépe té naší!

Cibulku nakrájíme na kolečka, všechny suroviny smícháme a necháme cca 0,5 hodiny proležet. V jednoduchosti je krása !

 
SALÁT PRO MÉHO SYNA

cca 4 křehké vnitřní listy hlávkového salátu, dvě lžičky cukru, lžička citronové štávy, trochu vody

Omyté a osušené listy salátu natrhám na menší kusy. V misce je pokapu zálivkou z cukru, citronu a trochu vody (pozor, salát nesmí "plavat"). Opatrně promíchám, aby listy zůstaly křehké a nepomačkané.

 
SALÁT PRO STARŠÍ DCERU

listy různých typů salátu natrhané na menší kusy, oprané a osušené, 2 lžíce dobrého olivového oleje, 1 lžíce balsamikového octa, bylinková sůl podle chuti

V malé skleničce (nejlépe s víčkem) připravím zálivku - smíchám olej, ocet, bylinkovou sůl  a protřepu. Zálivkou pokropím salát těsně před podáváním a lehce rukama promíchám.

 
ŘEDKVIČKOVÁ POLÉVKA

2 lžičky másla,1 větší cibule, 1 šálek mladých ředkvičkových listů ( asi ze dvou svazků ředkviček), omyté a očištěné ředkvičky ze dvou svazků, 3 střední brambory, 800 ml zeleninového  vývaru, 200ml smetany na šlehání, sůl, čerstvě drcený černý pepř, kerblík nebo řeřicha na ozdobu

V hrnci rozpustíme máslo, osmahneme na něm cibuli, přidáme nadrobno nakrájené ředkvičky a necháme zesklovatět a změknout. Potom  přihodíme omyté ředkvičkové listy, asi po 4 min přidáme na  kostičky nakrájené brambory, zalijeme vývarem a necháme asi 20 min vařit. Poté hrnec odstavíme a rozmixujeme. Vmícháme smetanu, osolíme a opepříme. Na talíři ozdobíme ředkvičkou, kerblíkem nebo řeřichou.

 
RYCHLÁ MÁTOVÁ ŠŤÁVA
asi 10 snítek máty (nejlépe máty huňaté), 1 kg cukru krystal, 8 citronů, 3 l vody
Vařící vodou spaříme mátu a necháme odstát cca 10 minut. Vyjmeme mátu, vsypeme cukr a rozmícháme. Do vychladlého roztoku vymačkáme šťávu z citronů. Získáme tak koncentrovanou šťávu, kterou předkonzumací naředíme podle chuti.

 

MRKVÁNKY

250 g strouhané mrkve, 350 g polohrubé mouky, 250 g Hery, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva

Smícháme mrkev a mouku, pak přidáme ostatní suroviny a zpracujeme těsto. Těsto vyválíme a vykrájíme kolečka. Upečeme ve vyhřáté troubě a ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru

 

SALÁT Z ČERVENÉ ŘEPY

3 červené řepy, 1 velký kelímek bílého jogurtu, 1 malý kelímek zakysané smetany, sůl, pepř, trošku olivového oleje, česnek

Syrovou řepu oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Přidejte jogurt, smetanu, sůl, pepř, olivový olej a prolisovaný česnek dle chuti. Nechejte přes noc v lednici odpočinout.

Doporučujeme konzumovat s pečivem nebo jako přílohu k masu.

.CUKETOVÝ ZÁVIN

2 cukety, ¼ kg listového těsta, ¼ kg mletého masa, cibule, muškátový oříšek, olej, pepř, sůl

Cukety nakrájíme na kolečka, osmažíme na oleji a pak 10 minut dusíme. Na oleji osmahneme cibuli, přidáme mleté maso a rovněž podusíme. Maso smícháme s cuketou, opepříme, osolíme, ochutíme muškátovým oříškem a vytvoříme dva záviny z listového těsta. Obvyklým způsobem upečeme, nakrájíme a podáváme nejlépe se salátem z komunitní zahrady v Doudlebách !