březen | ![]() ![]() |
Zahrada se po zimě pomalu probouzí ze spánku a čeká na jarní sestřih. První vlaštovky spolu s dobrovolníky z hmyzí říše už na zahradě pracují - ostříhaly stromky a kaře a odstranily uhynulé rostliny. V altánu už je opět stůl a lavice.
FARMÁŘSKÉ TRHY
V neděli 15. 3. jsme zahájili letošní sezónu na doudlebských farmářských trzích. Přišlo hodně lidí a my jsme rozdávali letáčky s pozvánkou na naše další akce v průběhu roku a s receptem na výbornou vajíčkovou pomazánkou. Zájemci se mohli jít podívat na naši stále ještě po zimě trochu neučesanou zahradu, řipravený jsme měly i malý workshop - tvorbu mechových figurek a dekorací. Seznam akcí najdete pod záložkou Kalendář akcí a recept na pomazánku je zde:
ingredience:
2 vejce vařená na tvrdo
1 lžíce másla
špetka soli
¼ menší cibule
1 kostka taveného sýru (Apetito, Želetava)
1 lžička hořčice
1 lžíce majonézy (nebo zdravějšího jogurtu)
řeřicha
postup:
Vejce rozkrojíme, žloutky vyjmeme, bílky nasekáme nadrobno. Žloutky utřeme v misce se lžící másla a špetkou soli, vmícháme nadrobno nakrájenou cibuli, jeden tavený sýr, ochutíme lžičkou hořčice a pomazánku zředíme lžící majonézy nebo bílého jogurtu. Podle chuti ještě osolíme. Nakonec lehce vmícháme čerstvou řeřichu, která pomazánce dodá jemně pikantní chuť.
pamatujeme si: Řeřicha setá (Lepidium sativum) byla původně pěstována v Egyptě a v Mezopotámi; během antické doby se dostala do Evropy a Asie. Patří do čeledi brukvovitých. Ke konzumaci jsou určeny její lístky, které vyrůstají již několik dní po vysetí. Mají štiplavou chuť, která připomíná křen nebo ředkvičky. V drobounkých řeřichách je neuvěřitelný zdroj zdraví – prospěšná je hlavně našim ledvinám a močovým cestám. Ideální součást jarní očistné kůry.
PRVNÍ JARNÍ BRIGÁDA
Takže: